Proteínové „športové“ palacinky

Chutia ti palacinky, ale pri zdravom stravovaní a kondičnej príprave im vo svojom jedálničku nevieš nájsť miesto? Priprav si obľúbené sladké jedlo v „športovej“ verzii plnej proteínov. Pre značný obsah karbohydrátov zaraď však palacinky ako súčasť jedla po tréningu.

Phot s povolením Serge Bertasius Photography, FreeDigitalPhotos.net

Photo s povolením Serge Bertasius Photography, FreeDigitalPhotos.net

Na jednu porciu palaciniek potrebuješ

50 g ovsené vločky
1 odmerka srvátkový proteín
3 vaječné bielka
škorica na prichutenie
3 čajové lyžičky bio kakaa
1 – 2 tabletky prírodného sladidla stévia, alebo 1 čajová lyžička pravého trstinového cukru
ovocie podľa vlastného výberu a sezóny
mleté alebo posekané orechy na posypanie

Postup

Ovsené vločky vopred zalej teplou vodou a nechaj niekoľko hodín odstáť, najlepšie cez noc.
Oddelené bielka od žĺtkov nalej do nádoby. K nim pridaj proteín, kakao, škoricu a rozdrvené tabletky stévie alebo cukor. Pridaj namočené vločky. Všetko spolu premiešaj a nechaj postáť asi 5 minút.

Palacinky opekaj bez oleja, z oboch strán na panvici s nepriľnavým povrchom. Môžeš urobiť hrubšie palacinky s väčším množstvom cesta, vtedy ich peč dlhšie na miernom ohni. Servíruj s ovocím, môžeš posypať orechmi, kakaom alebo inou posýpkou podľa chuti.

K palacinkám si priprav aj výdatný proteínový nápoj. Proteín pôsobí proti vzostupu hladiny cukru v krvi, ale energia zo sacharidov proteín rýchlo syntetizuje do svalov, čo umožňuje rýchlu regeneráciu a posilnenie imunitného systému. Win-win!

Alternatívne je možné pripraviť chutné palacinky aj z iných celozrnných a na bielkoviny bohatých a netradičných obilnín, pseudoobilnín a vločiek, alebo ich kombináciou s ovsenými vločkami (napríklad raž, jačmeň, amarant, proso, špalda).

Slaná verzia palacinky

Keď vynecháš sladké prísady, môžeš si pripraviť ďalšiu verziu po-tréningových proteínových palaciniek. Hotové palacinky naplníš pripraveným chudým kuracím mäsom, tuniakom alebo strukovinami.

Výživová hodnota

Najväčšie zastúpenie v obilninách majú sacharidy, z ktorých je najdôležitejší škrob ako hlavný zdroj energie. Najvýznamnejšou dusíkatou látkou sú bielkoviny. V recepte je obsah bielkovín účelne zvýšený srvátkovým proteínom a vaječnými bielkami. Všeobecne pre bielkoviny v obilninách platí, že nie sú plnohodnotné, preto sa v jedálničku športovca musia kombinovať s inými zdrojmi bielkovín, ako je napríklad mäso alebo vajcia. Ďalšou dôležitou zložkou ovsených vločiek je vláknina, ktorá je pre človeka nestráviteľná, takže podporuje trávenie. Obsah vitamínov je v obilninách nízky v porovnaní so živočíšnymi zdrojmi. V obilnom klíčku je obsiahnutý aj tuk, v ktorom sú dôležité hlavne nenasýtené mastné kyseliny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu.

Dobrú chuť!